Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2016 06:52 - Мълния се завръща за постоянно...
Автор: valkh Категория: Лични дневници   
Прочетен: 673 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2016 16:49


Захари Павлевски: Мълния се завръща за постоянно, вадим нов албум! (Интервю за Денис-Олеговата трибуна)
http://www.olegovism.blogspot.bg

 image
http://www.olegovism.blogspot.bg/2016/05/zahari.html

Захари Павлевски е основател и китарист на великотърновската група Мълния. Преди броени дни метъл музикантите направиха първия си концерт от близо 4 години, като излязоха на сцената на "Божур фест", заедно с групи като Епизод и Ер Голям. Ето какво сподели Захари пред "Олеговизъм" за впечатленията си от феста, историята на Мълния и българската рок сцена.

- Захари, какви са впечатленията ти от тазгодишното издание на "Божур фест"? Свирехте с доста известни имена като Епизод и Ер голям.

За първи път свирим на "Божур Фест", но останахме приятно изненадани от доброто озвучаване. Не ми хареса медийното мълчание  и липсата на реклама за фестивала. В Търново нямаше и един афиш. Търновските медии запазиха рибешко мълчание за това рок-събитие за сметка на "Балкан Фолк" и Поли Генова. Въпреки това публика имаше и тя беше качествена.

 С "Епизод" ни свързва старо приятелство отпреди повече от 20 години. За нас беше удоволствие да свирим заедно. Оказа се, че имаме стара дружба с колегите от "Ер Голям" от преди доста години... например Страшо Траша беше в "Еридан", с които също сме приятели. Мисля че съм свирил някъде с барабаниста им. Много готини хора и големи музиканти.

- Какъв беше интересът към феста от страна на младите? В наши дни, за съжаление, младежите предпочитат по-комерсиална музика.

Много млади хора не можаха да дойдат, защото петък е работен и учебен ден, а те са заети до късна вечер. Пътят до хижата не е за всеки, далеч е от населени места. Все пак, някои рискуваха и спечелиха! Направиха здрав хедбенгинг, купонясаха здраво. Лично аз не видях фенове на Графа, Криско и Мария Илиева там. Но метъл-феновете са качествените фенове. Тези, които споменах, не смеят да се вясват

 image

- С твоята група Мълния сте на сцена за пръв път от доста време. Кога всъщност беше последният ви концерт преди феста?

Последният ни концерт беше през септември 2012 г. в Белене. Но честно, това бе кошмар. Първо втората китара Коцето Ангелов си смаза ръката на работа. После - без двойната китарна мощ звучахме повече хард рок. Беше ми много лошо от пътя, а трябваше да излизаме веднага почти на сцена - и ДРАААААННН, изгърмя половината периферия. Воня на изгоряло и заклан звук!

Тичат роудита и техници по сцената, абе тъпо... Не беше това, което можехме да дадем. Но е и много трудно да се свири в България. Тук е една спартанска школа за рок-оцеляване.

- Излязохте на сцена в обновен състав, доколкото знам с нов вокал и басист. Кои са новите имена в Мълния?

 image

Вокалистът Зоран Александров се присъедини към нас още през 2000 г., а малко по-късно пое и бас китарата. С него работихме до 2007 г и е отново в Мълния от 2014 г. Барабанистът ни Владимир Великов беше в състава за малко през 2005 г., а от миналата година е за постоянно. 

Басистът ни Александър Александров е с доста добър професионален опит, при нас е от месец и сработката е отлична.

- Мълния има над 30-годишна история. Какво интересно за групата трябва да знае всеки един фен?

Мълния бе замислена като диаметралната противоположност на ансамбъла "Пеещи камбанки". Сега сме диаметрална противоположност на поп-музиката като цяло. Започнахме с три акустични китари "Орфей". Никой не ни е лансирал и налагал, всичко си изградихме съвсем сами. През състава ни минаха десетки хора. Никога не сме имали наркомани или хомосексуалисти в състава. Никога не сме били наведени и никога не направихме компромис с името и стила.

Голяма роля в узряването ни като група изиграха руските метъл групи, както и западните класици Accept и Iron Maiden, но и композитори като Бах и Паганини. От българските групи мога да посоча Импулс и Акцент.

- Ще чуем ли някой ден някои от най-ранните демо записи на Мълния? Такива раритери винаги са интересни.

За съжаление, тези ленти не ги пазих аз. Първите ни записи са от 1988 г.. Пазеше ги бившият ни вокалист и ритъм- и бас-китарист Ангел Илиев - Пирата. Той ги е изгубил. Но и той отдавна не е групар.

 image

- Издадохте един албум през 2012 г. Планирате ли студийни записи на нов репертоар?

Планираме нов студиен албум, който е много тежък и епичен, пауър метъл примесен с китарно-инвенционален метъл и люти текстове. Диви китарни сола, размазващи рифове и барабани, безумно яки вокали и отвъдни хармонии. Вероятно ще вкараме и малко рев от мотоциклети и симфонична секция плюс църковен хор.

Вече имаме доста готови текстове. Вероятно ще вкараме като бонус някои стари парчета, които съм написал още през 1985 г., но в сегашен вид. Една такава песен е "Погребение", по текст на Вазов. Имаме и хорър-парче, пак по Вазов, "Кулата" се нарича.

- Какви са трудностите пред една хеви метъл група в наши дни?

Дискриминацията, на която са подложени всички хеви метъл фенове и артисти в България от страна на работодатели, даскали, полиция, медии и т.н. Но хеви метълите няма да се предадем! Ще направим държава в държавата и ще векуваме! Няма да сме бежанци в родината си! Всеки, който обича хеви метъл, е мой брат, мой приятел и брат по оръжие и вяра!

В България има цензура. Но има метъл групи, на които не ни дреме от тази цензура. Хич не ни пука от цензурата и от разни спуснати и налагани медийни лигльовци. Не мога да изпитам удовлетворение от комерсиалните гадории, които се въртят по медиите. Макар че "Ролинг Стоунс" го казаха преди 50 години, това е актуално с пълна сила и днес.

- Бихте ли сътрудничали с някой млад изпълнител? Еридан, например, записват албум със Славин от X factor. 

Не знам дали ще се навием да работим с някой млад певец, както сега Еридан. Знам какво представлява Славин Славчев и чух една тяхна съвместна песен, звучат зверски добре. Славин извади голям късмет с Еридан, а Иво Икономов, Димо Тодоров и Стоян Петров не са случайно заедно! Те са убийствено здрава хеви метъл единица!

Мълния си има вокалист и това е Зоран Александров. Може да запишем съвместна песен с някое талантливо момче, но само толкова. Зоран е гласът на Мълния. Аз съм соло-китарата. Владо е зад барабаните, Сашо е басистът. Не смятаме да правим смени в състава.

- Как виждаш бъдещето на рок музиката в България? Не се ли усеща едно олекотяване на стила и повече доближаване към поп рока на някои групи?

Изобщо не ни дреме за стила на "Б.Т.Р." и "Д2", които отиват към поп. Тук рокът има бъдеще, защото все повече деца надават ухо към твърдия рок и пеят "Аз съм българче" с песента на "Епизод"! И го извикват гордо - за ужас на просветниците, които не са никакви просветници, а затъпители и затъмнители. Качествените българчета са рок-ориентирани деца. А не такива, които мятат гюбеци и се правят на мутри и проститутки още във втори-трети клас.

- Ще имате ли скоро бъдещи участия? Мисля, че сега е момента да оповестиш такива.

Връщаме се на сцената за постоянно. Няма да я оставим в ръцете на тези, които са посрещани от хеви метъл феновете с камъни и бутилки!

- Какво ще пожелаеш на истинските фенове на българския рок?

Да не ви пука! Не се навеждайте, помнете, че сте българи и че България е нашата родина. Останете тук и не ставайте слуги в чужбина! Нека заедно оправим живота си и превърнем България в истински рай и в свободна рок/хеви метъл страна. Игнорирайте тези, които превръщат в ад живота ви, нека се обединим и да изхвърлим комерсиалната помия на бунището на историята! Бог е с нас! 
...


 


Тагове:   рок,   музика,   мълния,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valkh
Категория: Лични дневници
Прочетен: 98102
Постинги: 182
Коментари: 29
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930