Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2016 09:07 - ОБРЪЩЕНИЕ НА ИНДИАНСКИЯ ВОЖД СИАТЪЛ ДО ПРЕЗИДЕНТА ФРАНКЛИН ПИЪРС - II част
Автор: valkh Категория: История   
Прочетен: 633 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.07.2016 09:07


ОБРЪЩЕНИЕ НА ИНДИАНСКИЯ ВОЖД СИАТЪЛ ДО ПРЕЗИДЕНТА ФРАНКЛИН ПИЪРС - II част
image
Ние благоговеем пред нашите гори. Не зная - ние сме направени не като вас. Озарената вода, която тръпне в ручеите и реките, не е само вода, тя е кръвта на нашите деди. Ако ви продадем земята, знайте, че тя е свята и кажете на вашите деца, че тя е свята и че всеки лек отблясък в бистрата вода на езерата разказва за живота на моя народ. Ромонът на водата е гласът на нашите деди. Реките са наши братя - те утоляват нашата жажда. Реките носят нашите лодки и хранят нашите деца. И занапред вие ще трябва да бъдете добри към реките и към всички останали ваши братя.

Ние знаем, че белият човек не ни разбира. За него всяка част от земята е като друга, защото той е чужденец, той идва нощем и взема от земята каквото му хрумне. Земята не е негов брат, а враг и когато я завладее, той крачи към други земи. Той изоставя гробовете на дедите си и не иска да знае.Той краде земята от децата си и не иска да знае. Той гледа на майка си - Земята и на брат си - Небето, като на нещо за купуване и плячкосване. Ненаситният му глад ще погълне земята и ще остави само пустиня!

Не зная - ние сме други. Като гледаме вашите градове, нас ни боли. Може би защото сме диви, не разбираме. Трясъкът наранява ушите ни. Що за живот е, ако не можеш да доловиш чуруликането на нощната лястовица или крякането на жабите в езерото в полунощ? Диви сме, не разбираме. Индианецът се трогва от нежния полъх на ветреца, галещ повърхността на езерото, чувства уханието на въздуха, тъй бистър от падналия по пладне дъжд и тръпчивия мирис на бора. Въздухът е скъпоценен за нас, защото всяко същество го диша - животното, дръвчето, човекът - той е общ за всички. Белият човек не забелязва въздуха, който диша. Той е като труп, безчувствен към неговия полъх.

Ако ви продадем нашата земя, не бива да забравяте, че въздухът ни е скъп, че въздухът дели дъха си с всичко живо и му вдъхва живот. Ако продадем нашата земя, трябва да я пазите свято и нека белият човек почувства, че вятърът лъха сладостта на полските цветя. 




Тагове:   Америка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valkh
Категория: Лични дневници
Прочетен: 98912
Постинги: 182
Коментари: 29
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930